Je stapt in een trein en deze is bomvol met mensen. Er zijn zoveel mensen aanwezig dat dit betekent dat je in het deel moet staan. Wie zijn schuld is dit? Natuurlijk de schuld van NS. En dan sta je in de rij bij de kassa, de rijen zijn lang en je ziet dat er makkelijk nog een kassa open zou kunnen. Uiteraard is het duidelijk dat de supermarkt beter had moeten bezetten en zij de schuld zijn van dat jij überhaupt moet wachten. Wellicht ben je laat voor die ene (belangrijke) afspraak omdat je auto niet wilde starten. Die auto laat je ook altijd zitten op de meest belangrijke momenten.

We zitten in een maatschappij waar het altijd duidelijk is dat het de schuld is van een ander of het product, dat we stoppen met de verantwoordelijkheid te nemen voor de keuzes die we zelf maken, waardoor we voor onze eigen ongemakken zorgen, in plaats van de anderen. Men lijkt er niet bij stil te staan dat bijna alle dingen waar wij over klagen op te lossen zijn bij hun eigen keuzes en verantwoordelijkheden.

“God, schenk mij de kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, de moed om te veranderen wat ik kan veranderen, en de wijsheid om het verschil hiertussen te zien”, Reinhold Niebuhr

Zoveel dingen in ons dagelijks leven kunnen we zelf wat aan doen. Bijvoorbeeld door een andere trein, buiten spits, te nemen of door het tijdstip dat je naar de winkel gaat aan te passen of wellicht voor meer dagen je boodschappen te doen of misschien had je eerder van huis moeten vertrekken voor die belangrijke afspraak zodat je nog een alternatief zoals OV kon nemen. Als je niet eerder op wilt staan, moet je je haasten in de ochtend om klaar te zijn voor werk. Als je haastig een product kiest kun je de kans hebben dat het product je in de steek laat op sommige vlakken. Als je geen onderhoud en voorbereiding treft, kun je voor verrassingen komen te staan.

Neem de verantwoording voor de keuzes die je maakt en wellicht beter verwoord: schuif de schuld niet af op een ander als de keuzes die je zelf gemaakt heb niet uitpakken zoals je die zelf wilt. De wereld draait niet om jou, jijzelf draait om jou. Je maakt je eigen geluk, als je de moed hebt die te maken.

Als je dan buiten spits reist en er een ongeluk gebeurd is zodat je toch in de file staat kun je twee dingen denken. 1, je kunt de situatie niet veranderen en bent dus maar later en 2, je had rekening kunnen houden met de mogelijkheid om eerder te vertrekken. Bijna alles heb je zelf invloed over. Had de individu de crisis kunnen voorkomen? Nee, maar wel hoe je ermee omgaat, de kalmte te aanvaarden wat je niet kunt veranderen. Kunnen we veranderen dat leven steeds duurder word? Nee, maar je kunt wel prioriteiten stellen welke je in staat stellen om je minimale behoeften te behalen.

Leer het onderscheid te maken tussen onmacht en keuzes en neem verantwoording voor de keuzes die je zelf, wellicht onbewust, gemaakt hebt.

© Janelin        15/02/2019

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.