Dit worksheet gebruik ik bij het Hart voor Elkaar Verteltheater*) De kinderen kunnen zelf iets opschrijven bij de emotie die ze herkennen. Rondom een verhaal ontspint zich dan een gesprek met de kinderen. Heel ontroerend zijn hun sentimenten.

Een verhaal gaat bijvoorbeeld over een oude boer die weet dat hij binnenkort komt te sterven en hij wil zijn boerderij aan een van zijn drie zonen overdragen. Maar aan welke zoon? Hij geeft zijn drie zonen de opdracht om een voor een zo snel mogelijk de grote schuur te vullen. De zoon die dit het snelste kan doen, wint de boerderij. De oudste zoon probeert het met balen hooi, maar is de hele dag bezig. De middelste zoon spuit hem vol met graan. Dit kost maar een halve dag. De jongste zoon neemt zijn vader en broers midden in de nacht mee naar de donkere schuur en steekt een kaars aan. Hij vult de schuur met licht, want licht verjaagt elke duisternis.

Kerst wordt ook wel het feest van het licht genoemd. Welzijnsorganisatie Participe van onze regio roept ons op om lekker aan de slag te gaan met lichtjes binnen en buiten. Maak er een mooie foto van en stuur deze naar aanmelden@participe.nu  De foto’s worden geplaatst op de website van Participe Amstelland.

Wordt u ook vrolijk van die extreem versierde woning aan het einde van de straat? Ga in deze tijd van vertraging eens voor een Christmas take-over zoals je nog nooit hebt gedaan, met extra lichtsnoeren, veel kerstballen. Niet alleen u wordt er vrolijk van, ook de wandelaars en buurtbewoners zullen het waarderen. Het wordt leuk om een wandelingetje te maken door de buurt, omdat veel mensen extra lichtjes branden. Je kunt in deze maand heel gemakkelijk de stap maken naar het Licht in je eigen hart. Als je Christen bent is dat in deze kerstmaand de geboorte van het kindje Jezus, als Jood brengen de stralende Chanoeka kaarsen voor het raam gezelligheid thuis, als je Boeddhist bent is dat het licht van het juiste pad, als je Moslim bent helpt Allah je hierbij, als Hindoe is er het  licht dat de duisternis overwint. De nacht van 21 op 22 december is de langste nacht van het jaar: midwinter. Na deze nacht zullen de dagen weer langzaam langer worden. Het lengen van de dagen wordt gezien als de (weder)geboorte van het licht. Zo zijn er meerdere tradities, waarbij licht Liefde is. Liefde geeft goede sentimenten die ons verbinden.

En voor de gezinnen waar de goede Sint langs komt: een fijne Sinterklaasavond! Volg je hart, dat klopt toch?

*) Hart voor Elkaar Verteltheater: https://photos.app.goo.gl/SFYShyWKTPRSfTAr7

© Conchita Willems           5/12/2020

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.