Stoplicht in Akureyri-Finland

Wat een leuk fotobericht ontvingen we van de week uit het noorden van IJsland. Ze vertoefden in de stad Akureyri en: de stoplichten daar zijn in de vorm van een hart. Als gevolg van de economische crisis in 2008 was dit een manier om een positievere gedachtegang mee te geven aan elkaar. En dus zetten ze hartjes in de verkeerslichten. Ook zijn de hartjes nog steeds terug te vinden op vele balkons, auto’s en verkeersborden door de hele stad. Vergelijkbaar met wat we nu om ons heen door de coronacrisis meemaken. Bijvoorbeeld door het ‘Hart van Medeleven’ in de vijver van de Amstelveense Stadstuinen voor iedereen die de afgelopen tijd een dierbare heeft verloren. Is ondanks de anderhalve-meterrichtlijn, het sociale gevoel juist meer vitaal? Voelen mensen meer het belang van oog voor elkaar hebben? Is er meer waardering voor de natuur? Meer besef van tijdbewaking, bewuster eten en het gevaar van milieuverspilling? En maakt dit onze samenleving hartelijker? Zien we de schone diepblauwe luchten en realiseren we ons de impact van de vervuiling? Dat klinkt goed.

Onze wensen begrenzen begint met ons denken. Hoe belangrijk vinden we het? Net als de prachtige kringloopwinkels en repair cafés tonen, is het fixen van omgang een kwestie van positieve mentaliteit. Ons brein kunnen we niet straffeloos en onbeperkt vullen met informatie. Het brein past zich constant aan in situaties. We kunnen de hoeveelheid aan prikkels beperken. Breinhygiëne kenmerkt zich door gezond verstand, met juiste dingen doen en zeggen op het juiste moment. Omdat je dat zo voelt en je daarvoor kiest. Is ieder voor zich met zelfonderzoek bezig en verandert er hierdoor iets in ons denken?

Zie dit wijze citaat van Moeder Teresa op de vraag of ze niet een druppel op de gloeiende plaat is: “We hebben zelf het gevoel dat wat we doen slechts een druppel op een gloeiende plaat is. Maar de oceaan zou minder zijn vanwege die ontbrekende druppel.” Ieder individu draagt bij door deze druppelkracht aan onze positieve mentaliteit. In een grote menigte worden vele talen gesproken. Iedere persoon verstaat alleen de eigen taal en wil in die taal toegesproken worden. Maar er is de taal van het hart, het stoplicht van het hart dat iedereen kan begrijpen. Verminder behoeften; leef simpel, en vind geluk. Want in feite komt geluk niet voort uit vervulling van verlangens, maar uit de beteugeling ervan.

© Conchita Willems        30/07/2020

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.