Wat hebben we een heerlijke zomer en nazomer gehad. Met veel plezier kijk ik erop terug.

Ik heb weer wat meer gewandeld de afgelopen maanden, weliswaar korte afstanden maar ik zie gelukkig vooruitgang.

Het plan om 1000 km te gaan wandelen dit jaar ging helaas in rook op vanwege de spierreuma, maar inmiddels heb ik vanaf januari toch 275 km op de teller staan. Daar ben ik dan ook best tevreden mee.

Ook heb ik een aantal fietstochten gemaakt, onder andere in de omgeving van Dinxperlo waar ik een B&B had geboekt. Het was er heerlijk!

Mijn tuin heeft het voorjaar en de zomer ook de nodige aandacht gehad, want dat blijft natuurlijk nodig. De planten en struiken deden het gelukkig weer goed, hoewel ze het moeilijk hadden in de paar extreem warme weken.

Met het zware werk, zoals struiken uitspitten en de poort weer sluitend krijgen, ben ik geholpen door beide zoons. Dat stemt mij altijd dankbaar.

Nu is het even omschakelen naar een ander seizoen, maar nog steeds mogen we niet mopperen want wat is het heerlijk om buiten te zijn en wat geniet ik van die kleurenpracht.

De herfst was nooit echt mijn favoriet. Ik werd altijd wat somber zodra de wintertijd werd ingeluid, maar nu heb ik daar gelukkig geen last van.

De klimaatverandering baart mij natuurlijk ook zorgen, maar ik heb me voorgenomen daar niet te diep in weg te gaan zakken. Ik probeer wel zo verantwoord als mogelijk te leven, iets wat ik altijd al deed, maar ik wil ook zeker wel blijven genieten.

Eén van de genietmomentjes was mijn 70e verjaardag die ik afgelopen maand heb mogen vieren. Mijn kinderen en kleinkinderen hebben me mee op pad genomen die dag en we hebben weer leuke en mooie herinneringen gemaakt.

Tussen de bedrijven door heb ik wederom een blik op al mijn hobbyspullen geworpen. Wat kan een mens toch een hoop aanschaffen en verzamelen in de loop der jaren. Ik vind alles leuk en kan altijd alles gebruiken wat maar met kaarten maken, met fotoalbums scrappen en met breien en haken te maken heeft. Inmiddels was het zoveel, dat ik het overzicht goed kwijt was.

Tijdens een regenachtige week heb ik moed verzameld en ben ik gaan schiften; wat mocht echt niet weg, wat zou misschien weg mogen en wat zou ik absoluut niet meer gaan gebruiken.

Inmiddels had ik al liefhebbers gevonden voor het teveel aan spullen wat ik niet meer nodig had, dus het ruimde goed op toen het werd opgehaald.

Een bijkomend voordeel is de gigantische ruimte die vrijkwam op de voorzolder en de zolderkamer.

Ideeën voor projecten blijven altijd opborrelen, dus dat scheelt me een hoop tijd nu het overzichtelijker is geworden.

Er blijft daardoor meer tijd over voor andere leuke dingen. Zo ga ik tegenwoordig niet alleen een middag in de maand zingen in een ontmoetingscentrum, maar ga ik ook wekelijks naar een handwerkochtend in datzelfde centrum. Gezellig met andere dames een paar uurtjes breien of haken onder het genot van een kopje koffie en een praatje. Ik had nooit gedacht dat ik dat leuk zou vinden, maar het is toch echt zo.

Mijn pensioen begint na vier jaar écht leuk te worden, hoewel ik in die tijd natuurlijk ook heel veel leuke momenten heb gehad.

Genoeg te doen de komende winter en vooral de lat niet te hoog leggen. Dat laatste gaf de reumatoloog me als advies mee. Ik moest altijd erg veel van mezelf, maar tegenwoordig kan ik plannen ook wel weer wijzigen als dat nodig mocht zijn. Wat in het vat zit verzuurd immers niet!

Ik kom dagelijks op het sociale netwerk prachtige foto’s en beschrijvingen tegen van wandelingen en fietstochten die mensen gemaakt hebben in Nederland. Dat maakt mij erg enthousiast.

Hopelijk ben ik over een paar maanden ook zo ver dat ik weer wat langere wandelingen en fietstochten kan gaan maken en dan ga ik zeker ook wat meer op pad en wat verder weg.

Een lijstje hiervan is al aardig ingevuld; nu de uitvoering nog, maar dat gaat vast goed komen en dan zal ik er zeker blogs over gaan schrijven.

 

©Anneke Haarsma             14/11/2022

 

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.