afb. (c) Petra van Harskamp

Al jaren reis ik elk weekend zo’n 6 uur met de trein. Het kan me onmogelijk niet opvallen dat er dingen anders gaan dan hoort.

Bijvoorbeeld bij het uitstappen. Er staat een groep dringende mensen voor de deur te wachten en als je geluk heb weet je voorbij de groep te komen alvorens ze je terug de trein in dringen, bang zijnde dat ze geen plek bemachtigen kunnen. Ik vind dat asociaal.

Dan vallen mij een aantal dingen op van tweede klas reizen:

  • De treininzet is vaak minimaal; dus daar waar het een druk traject is, zetten ze vaak nog steeds een enkele treinstel in welke soms zelfs niet eens een dubbeldekker is. Hierdoor heb je bijna nooit een reis zonder dat er iemand naast je komt te zitten, als je al kan zitten. Niet elke medepassagier is even plezierig om naast je te hebben; zo heb je mensen die een lichaamsgeur meedragen, juist een parfum hebben die je doet flauwvallen, een wiet- of sigarettengeur meedragen, breed uit zitten en algemeen dat iemand in je persoonlijke ruimte komt is niet fijn.
  • In de spits is de regel dat je geen fietsen mag meenemen. Vouwfietsen zijn daarop, mits ingeklapt, een uitzondering. Iets wat lang niet alle mensen doen. Hetzelfde met dat vaak zitplaatsen onbruikbaar worden gemaakt door reiskoffers, waarvan zover ik weet de mensen die tussen de stoelen horen weg te werken of op het balkon horen te laten staan.
  • Het is rumoerig; luidruchtig telefoneren, kinderen, gesprekken of dat iemand muziek aan heeft staan. Hetzij dat de muziek door de oortjes heen komt of dat ze niet eens oordopjes in hebben. Ook dit vind ik asociaal.

Toen heb ik besloten om in vervolg in de stiltecoupé te gaan zitten in de hoop dat ik in alle rust mijn reis kon maken. Ik persoonlijk heb geen moeite met fluisterende mensen. Alleen omdat het geluidsniveau moeilijk te bepalen is, vind ik de totale stilte regel een mooie regel. Jammer alleen dat zo veel mensen geen rekening houden met de verwachting ‘stilte’. Want zodra de trein verder vol zit, gaan ze in de stiltecoupé zitten en dan geld die regel toch niet? Dus dan zit je veelal in een stiltecoupé waar mensen gewoon praten en de mensen die er bewust zitten alleen maar geërgerde blikken werpen, omdat ze bang zijn een conflict op te roepen als ze er wat van zeggen. Wederom, asociaal.

Dus toen ik de zoveelste keer in een trein zat waar veel geluid om mij heen was en er iemand naast me plaats nam met een hond die behoorlijk meurde, was ik er klaar mee. Ik ben wezen opzoeken welke voordelen het betreft om eerste klas te gaan reizen. Bijna niemand reist eerste klas vanwege de 40% toeslag die erop zit, dus garantie tot plek waarbij zelfs de kans nihil is dat je iemand naast je krijgt en toen ik las dat er ook stroom zou zijn in de eerste klas was ik verkocht. Eindelijk kan ik met mijn laptopje typen aan mijn volgende verhaal gedurende mijn lange ritten.

Sinds ik eerste klas reis heb ik vele heerlijke rustige ritten gehad met af en toe een gesprekje die je op de achtergrond hoort. De medepassagiers die eerste klas reizen zijn meestal sociaal dat er zelfs gedag gezegd word bij het gaan zitten en men komt daar overduidelijk voor hun rust.

Soms echter, helaas helaas, heb je mensen die een tweedeklas vervoersbewijs hebben en besluiten eerste klas te gaan zitten, omdat ze het niet eerlijk vinden dat de eerste klas in het voorrecht gesteld word met het hebben van stroom. Of dat ze eerste klas gaan zitten omdat naar hun mening niet genoeg plek is in tweedeklas, terwijl er een paar coupés verder lopen nog plek is en/of dat ze geen zin hebben om naast een ander te gaan zitten. Het is een probleem dat NS moet oplossen, ja, maar ik vind het wel asociaal dat iemand dus op een plek gaat zitten zonder de toeslag te betalen wat ik wel doe, omdat zij overduidelijk vinden dat ze hoger staan dan andere mensen die tenminste wel het fatsoen hebben om op bijvoorbeeld het balkon te gaan staan.

Wat ik het toppunt vind van deze asociale reizigers is dat ik een keer als eerste klas betaler op het balkon heb moeten staan, omdat de trein zo overvol was en de eerste klas vol zat. Mij maak je niet wijs dat als de trein normaal al vol zit en er per eerste klas coupé meestal maar 5 mensen dan correct reizen, dat er überhaupt nooit plek zou zijn voor een extra eerste klas passagier en zelf mensen wegjagen durf ik ook niet.

“a·so·ci·aal (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord) 1 zonder sociaal besef: zich asociaal gedragen zonder rekening te houden met anderen” www.vandale.nl

(c) Janelin  5/05/2018

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief.
Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.