De vader, moeder, broer en zus van psychiater Victor Frankl werden omgebracht in het vernietigingskamp Auschwitz in Polen. Hijzelf overleefde dit kamp. Hij stelde op basis van zijn observaties in de concentratiekampen dat het zich bewust zijn van de eindigheid van het leven de vraag naar zin kan bevorderen. In zijn ogen zijn de belangrijkste kwaliteiten van de mens: spiritualiteit, vrijheid en verantwoordelijkheid. Al vóór de Tweede Wereldoorlog richtte hij zich op de noodzaak de zin van het leven te begrijpen. Niet de wil tot lust (Freud) of de wil tot macht (Adler) zijn de sleutels om ons geworstel met het leven te doorgronden. Het is de ‘wil tot zin’, zegt Frankl. Als je een zinzoeker bent, doe je aan zinvinding. Leven is van binnen naar buiten gericht. De zin van het leven is buiten je te vinden. Ervaar, beleef en geniet de wereld creatief vanuit menselijke waarden. Dan wordt de ontmoeting van de wereld en jou vruchtbaar. Immers, altijd is daar de andere mens, jong, volwassen of oud. En die ander is net zo verantwoordelijk voor de wijze waarop wordt geleefd als ik zelf. Alleen door reflectie is er geen waarde. Door wijs te handelen ervaar je die. Praktische wijsheid en vrijheid horen bij elkaar. Wat is het wat ik doe? Wat vraagt elke dag van mij? Het antwoord is er als we goed kijken en luisteren. Hoe luister ik naar het leven?

Geboren in een familie met oorlogsgevallenen en slachtoffers is er het besef: Nooit meer een wereldoorlog! Nooit meer Auschwitz! We zijn allemaal mensen onder elkaar. Waar ieder vandaan komt, hoe je eruit ziet? We zijn mensen! Laat jouw levenslicht stralen en wees een levenskunstenaar! Voor elkaar zorgen. Elkaar helpen. Het liedje van Eli Asser, zelf overleefde hij Auschwitz, zingt het: https://youtu.be/hxG6MjWTD4s

De Holocaustherdenking wordt in het kader van 75 jaar Vrijheid in ons land georganiseerd met Levenslicht stenen. Dankbaar om te wonen in Amstelveen, waar zondagavond 26 januari 2020 om 20.00 uur het verbindend Levenslicht monument wordt onthuld. Herdenkt u mee? 

https://www.mijnamstelveen.nl/gemeentenieuws/burgemeester-poppens-onthult-holocaustmonument-levenslicht-in-amstelveense-stadstuinen/

(c)Conchita Willems         23/01/2020

 

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.