Een jongetje keek naar zijn oma die een brief aan het schrijven was. Op een gegeven moment vroeg hij: Oma, schrijf je een verhaaltje over wat wij samen hebben meegemaakt? Of schrijf je misschien een verhaaltje over mij? Zijn oma stopte met haar brief, glimlachte, en zei: Ik schrijf inderdaad over jou. Maar belangrijker dan de woordjes die ik schrijf, is het potlood waarmee ik schrijf. Ik zou willen dat je later, als je groot bent, net zoals dit potlood wordt. Het jongetje keek nieuwsgierig naar het potlood, maar kon niets bijzonders ontdekken. Maar het is gewoon maar een potlood! Het is maar hoe je er naar kijkt. Het potlood heeft vijf bijzondere dingen die jou – maar dan moet je ze wel onthouden- tot iemand zullen maken die altijd in vrede met de wereld zal leven… Ten eerste: Je zult misschien grootse daden verrichten, maar je mag nooit vergeten dat er een hand is die jou leidt. Deze hand noemen we God, en hij zal je altijd leiden volgens zijn wil. Ten tweede: Af en toe moet je stoppen met schrijven, om de punt te slijpen. Daardoor heeft het potlood een beetje pijn, maar het wordt er wel scherper van. Dus moet je wat pijn kunnen verdragen, het maakt je tot een beter mens. Ten derde: Als je met een potlood schrijft, kun je altijd uitgummen wat je fout schreef. De les is dat corrigeren wat we gedaan hebben niet slecht is, maar belangrijk, om rechtvaardig door het leven te kunnen gaan. Ten vierde: Het belangrijkste van het potlood is niet het hout of de buitenkant, maar het grafiet dat erin zit. Dus wees steeds bezorgd om wat er binnen in je gebeurt. Ten slotte, het vijfde wat een potlood bijzonder maakt: het laat altijd een spoor achter. Besef goed dat alles wat je in je leven doet, sporen zal achterlaten en probeer je daar bewust van te zijn. – Paulo Coelho uit het boek ‘Als een rivier’

Een vaccin lijkt steeds dichterbij te komen, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dinsdagavond tijdens de persconferentie over het coronavirus. Daarom vraagt hij Nederlanders “nog even vol te houden”. Inmiddels zijn met vijf leveranciers afspraken gemaakt voor het leveren van vaccins. “De eerste testresultaten zijn bemoedigend. We hopen de eerste vaccins in de eerste maanden van 2021 te ontvangen”, aldus De Jonge tijdens de persconferentie afgelopen dinsdag.

Kunnen we allemaal, zowel kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen inderdaad gewoon volhouden? Het gezelschap dat je kiest zegt iets over je karakter. Ieder is van nature geneigd tegemoet te komen aan de verlangens die in hem opkomen, of aan de druk die je van buiten wordt opgelegd. Ieders geweten is in deze tijd het beste gezelschap. Want onze gezamenlijke vijand noodzaakt tot ieders heldere houding. Zelfrespect is in deze tijd extreem belangrijk. Iedereen heeft een geweten. Natuurlijk is het gezelschap dat je kiest niet verantwoordelijk voor jouw houding. Het moeilijke moment is, als je in dat gezelschap je gevoel bij je zelf houdt. Je niet laat meeslepen. En  zegt wat je oprecht voelt, en hier naar handelt. Ik moet zeggen, dat is een hele uitdaging; en toch (her) vorm je zo jouw persoonlijkheid. En zuiver je zo elke teamspirit. In vrede leven met de wereld  … Herkent u dit?

© Conchita Willems            4/09/2020

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.