Er zijn tegenwoordig overal in Nederland locaties waar iedereen van 65 jaar en ouder naar toe kan gaan om mensen te ontmoeten, met wie ze een kopje koffie kunnen drinken en aan activiteiten mee kunnen doen. Voor iedereen is wel iets te doen waar plezier aan valt te beleven en wat bovendien energie geeft.
Zo ook in Hoofddorp.

Ik zag de aankondigingen hiervoor vaak voorbijkomen in de lokale krant of op Facebook, maar liet dat altijd voor wat het was. Voelde me er ook nog te jong voor, want zolang ik nog kon fietsen en wandelen wilde ik me niet al wekelijks vastleggen. De laatste activiteiten gingen al een tijdje niet zoals ik zou willen, maar nóg zag ik geen reden om een paar uurtjes te gaan kijken of het iets voor mij zou zijn.
Totdat mijn buurvrouw, die op vrijdag als vrijwilliger de zang en beweging op muziek begeleidt, me eindelijk had overgehaald om eens een middag te komen zingen. In een eerdere blog heb ik daar al eens over geschreven.

De eerste twee zang-middagen waren wat ongemakkelijk, maar inmiddels zing ik de liedjes van vroeger enthousiast mee. De groep, overwegend vrouwen en een paar mannen, is heel gezellig en we gaan elkaar steeds beter leren kennen. Ik luister met plezier naar de verhalen van vroeger. Wat liedjes al niet teweegbrengen!
Bewegen op muziek (wat zittend op een stoel gebeurt) heb ik twee keer een kans gegeven, maar dat is echt nog niets voor mij. Ik kan me heel goed voorstellen dat het voor de mensen die daaraan deelnemen wél heel leuk is en ook goed voor lijf en leden. Voor extra beweging ga ik dus iedere week een uurtje naar de sportschool en ik ben ook alweer wat meer aan de wandel. Als de weersomstandigheden een beetje beter worden ga ik zéker ook weer fietstochten maken.

Nadat ik enkele zangmiddagen had bijgewoond heb ik me door de leidster van de groepen laten overhalen om ook op de woensdagochtend te komen.
Dat is een ochtend voor alleen vrouwen, waarop je koffie met elkaar kunt drinken, maar ook een spelletje kunt spelen of handwerken. Er is geprobeerd om op die ochtend een handwerkgroepje te vormen, maar er was nog niet echt veel animo voor. Eén mevrouw zat er altijd als enige deelnemer te breien vertelde ze en dat was voor mij een goede reden om ook te gaan.
Breien heb ik altijd leuk gevonden, dus de wol was snel gekocht voor een trui voor mijzelf.

Deze ochtend bleek al gauw een goede keuze te zijn. Ook weer een heel gezellige groep, waar ik me al snel mee op mijn gemak voelde. Er is tijd voor een serieus gesprek, maar er wordt ook ontzettend veel gelachen. Hier krijg ik heel veel energie van en al breiend gaat zo’n ochtend eigenlijk ook veel te snel.
Meestal lunchen we nog met elkaar en daarna gaat iedereen weer naar huis.

Een paar weken terug lag er een nieuwsbrief op ons te wachten, waarin verslag was gedaan van de activiteiten van het afgelopen half jaar. Ook was er een oproep voor een vrijwilliger voor de woensdagmiddag, wanneer de mannen bij elkaar komen voor een kop koffie, een praatje of om te sjoelen. Omdat ik toch ook eens van de bank af moest, heb ik een proefmiddag aangevraagd om te kijken of het iets voor mij zou zijn.
Van beide kanten is dat heel goed bevallen en dus ben ik vanaf heden weer een middag nuttig bezig, wat me een heel goed gevoel geeft. Het is best wel aanpakken die middagen, maar er is ook tijd voor gezelligheid en een gesprekje. Het is bovendien fijn om te zien dat die mannen het leuk hebben met elkaar. Ik heb me door hen laten vertellen dat ook zij een drempel over moesten, maar dat ze er geen spijt van hebben. Zo bleek maar weer dat iedereen worstelt met die drempel, die, als je er eenmaal overheen gestapt bent, helemaal niet zo hoog is.

Wie weet wat er verder nog aan activiteiten op mijn pad gaan komen. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in, zolang ik ook maar tijd over houd voor mijn wandel- en fietstochten.

©Anneke Haarsma    13/02/2023

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.