In het boek ‘Het verborgen leven van bomen’ deelt boswachter Peter Wohlleben zijn diepe liefde voor het bos en bomen. Hij vertelt over een netwerk van schimmeldraden dat zich over vele kilometers onder de grond kan uitstrekken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat planten en bomen via die schimmeldraden onderling met elkaar kunnen communiceren. Ze kunnen elkaar via die schimmeldraden onder andere waarschuwen voor gevaar. Dat wordt ook wel het Wood Wide Web genoemd. Als ik wandel in het Amsterdamse bos, kijk naar de toppen van de mooie verschillende bomen, zie de aarde die alle bomen verbindt, met daaronder die wereld voor mij onzichtbaar, voel ik me zo thuis in mezelf.

Mariana Mazzucato schrijft diepgaand in haar nieuwe boek ‘Mission Economy’ dat de overheid voorwaarden moet stellen. De overheid moet vooral niet alles zelf gaan uitvoeren, maar ervoor zorgen dat bedrijven en burgers ermee aan de slag gaan. Haar gedachtegoed is duidelijk zichtbaar in de huidige steunpakketten van regeringen. „Overheden moeten dapperder zijn”.

In onze woonplaats Amstelveen zijn wij op de goede weg om een Green Wide Web te creëren. Net als al die schimmeldraden onder de grond die als netwerk van eenheid informatie over voedingsstoffen, water, en zelfs signalen van dreigend gevaar tussen bomen uitwisselen. Zo kunnen ook wij ons eco-besef communiceren, groenprojecten van onderop bekrachtigen door elkaar te ontmoeten en te bemoedigen. Want wij maken deel uit van een onderling hecht verbonden netwerk. Wij vullen elkaar aan met onze creatieve compassie. Ieders persoonlijke levensboom leert dit meer en meer ervaren. Door vanuit stilte samen te voelen, te denken en te zijn. Laten we creatief de groene ideeën van elkaar omarmen ter realisatie.

Vooruitzien is regeren: op maandag 8 maart komt de wereldwijde internationale Vrouwendag eraan. In 2021 is het landelijke thema van Internationale Vrouwendag: ‘Invloed met Impact’. Een thema dat positiviteit uit dient te stralen. Omdenken in een pure vorm. Vrouwen spelen daarin een sleutelrol en positiviteit is het sleutelwoord. Kan ons subthema ’Vrouwen en Moeder aarde’ zijn? Lees de tekst van Mariana Mazzucato met haar heldere argumenten. Meer informeren, mediteren en inspireren! Afhankelijk van de maatregelen kunnen we corona proof live of online aan Vrouwendag inhoud geven. Vanuit luisteren naar jezelf en luisteren naar elkaar komen tot prachtige ontmoetingsmomenten. Nieuwsgierig samen komen, ja toch?

© Conchita Willems            9/01/2021

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.