Effectieve poster van de gemeente Amstelveen met regels voor bezoek thuis: dat toont. De poster is verspreid met de lokale weekkrant: helemaal top! Ik bescherm jou – Jij beschermt mij als thema van campagne. Coronaregels thuis naleven vraagt om het serieus nemen van het gevaar, omdat daar de meeste besmettingen plaatsvinden. Ruim 55% van alle coronabesmettingen vindt thuis plaats, bijvoorbeeld als mensen bij elkaar op bezoek gaan. Vindt u het lastig om anderen te vragen afstand te houden of elkaar niet aan te raken bij een begroeting? En, thuisblijven na positief te zijn getest? Het vraagt om zelfdiscipline. Om het aantal besmettingen omlaag te krijgen, is het van belang dat mensen zich juist in de thuissituatie aan basisregels houden. Ik heb de poster direct thuis opgehangen, want mijn leven is mijn boodschap.

Gastheer Frans Huissen sprak met burgemeester Tjapko Poppens in de online lokale talkshow ‘Amstelveen spreekt’ op maandag 16 november 2020 bij boekhandel Libris Venstra over Zorg in covid-19 tijd. Hoe gaan huisartsen en ziekenhuispersoneel om met deze alomtegenwoordige bedreiging? Aan tafel zaten verder Amstelveense huisarts Judith Tjin-A-Ton, verpleegkundige Mea Visser en deskundige infectiepreventie Ellanie de Bruijne van Ziekenhuis Amstelland. Mensen die in de frontlinie van de coronacrisis in de woonplaats staan. De sprekers benadrukten waarom het zo belangrijk is om je aan die basisregels te houden. De huisarts vertelde hoe in de praktijk wekelijks personeel wegvalt door (thuis)quarantaine en hoe zij merkt dat er bij patiënten die langskomen nog te weinig besef is van het gevaar. Zij vergeleek het gevaar met een Russische roulette: een revolver wordt geladen met één patroon waarna de cilinder een zetje krijgt (als een rad van fortuin), zodat onbekend is waar de kogel zich bevindt. Zo is het bij covid-19: je weet nooit wanneer, waar en bij wie het virus de dood brengt. De deskundige infectiepreventie benadrukte dat deze virus echt geen ‘griepje’ is. Ze stelde dat er geen onnodige angst rondom de aerosolen opgeroepen hoeft te worden. Als je je aan de overbekende regels houdt, je die discipline beseft, en als we samen geduld opbrengen, kunnen we het virus de baas worden. Gewoon onze schouders eronder zetten! De stoere verpleegkundige had zich vanaf maart al als vrijwilliger gemeld op de corona-afdeling van Ziekenhuis Amstelland en ervoer de 1e golf als best wel zwaar. Hoe tijdens sterfmomenten van corona-patiënten – gelukkig is de IC-afdeling op de begane grond – er familie bij het raam stond, was heftig. Bij de 2e golf heeft hetzelfde team vanuit ervaring meer inzicht hoe ermee om te gaan. Elkaar steunen als collega’s is heel belangrijk. Zij vindt vooral baat bij het praten met de collega’s, vriendinnen en familieleden over haar werk.

Stadsdominee Werner Pieterse vatte het corona gevoel samen met ontroerende poëzie, waarin corona als pauzeteken herkend. Enkele fragmenten: “Corona … het zweeft door de lucht … het dwingt stille straten en vooral heel veel rust af … en over die rust gesproken … voor kenners was corona altijd al een rustpunt, het was een soort pauzeteken … voor muziekliefhebbers … het zonnetje boven de notenbalk … dat alles even stil zet … de wit regel van de tijd zoeken … verstillen …”

Wat wil de burgemeester? Binnenkort start hij bewogen met de Podcastserie ‘Hoe corona jou raakt’. Kernwaarden om u hierover te beluisteren worden: positiviteit en perspectief bieden. Is angst niets anders dan een bundel negatieve gedachten? Doe ze teniet met positieve gedachten. Laat hem weten welke impact corona heeft op uw leven.

Volgende keren zal ‘Amstelveen spreekt’ Kerstevents organiseren op 4 achtereenvolgende maandagavonden – 30 november en 7, 14 en 21 december – bij Life & Garden op de Handweg van 19.30 – 20.30 uur. Het tuincentrum dat afgelopen zomer per 1 juli dicht ging, zal komende weken nog één seizoen kerstbomen verkopen. Ook zullen er Urbanus kerststukjes te koop zijn van de vrienden van de Urbanuskerk, inclusief uiteraard een stuk Urbanus chocolade, en is er een kerststallententoonstelling van Bert Hillhorst met het thema ‘Hollandse Meesters’. De december talkshows gaan ‘engelen van Amstelveen’ in het voetlicht plaatsen, het kerstgebeuren met niet christelijke gemeenschappen verbinden en aandacht aan het Kerstfeest van het Licht besteden. Laten we het licht houden in en om ons heen, in en rond Amstelveen!

©Conchita Willems             22/11/2020

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.