Volksgezondheid is de basis van ons allemaal. Ieders gezonde verstand draagt hiertoe bij. In onze gezinnen, op scholen, op het werk, in de geloofs-, culturele en sportgemeenschappen, bij relaties, vriendengroepen en ontmoetingen. De autoriteiten en experts zijn het eens over de oorzaak van actuele nieuwe uitbraken: burgers in diverse leeftijden worden lakser met het naleven van de regels, zoals het veelvuldig handen wassen en houden van 1,5 meter afstand.

De schrijver Eliot heeft gezegd: Hoe je leeft, is cultuur. Eliot’s definitie luidt: Cultuur is leefwijze. Ik ga nog een stap verder. Als ik door rood rij, heb ik geen cultuur, ben ik onbeschaafd. Als ik de regels niet respecteer, ben ik niet beschaafd. Als ik onfatsoenlijk ben, heb ik geen zelfdiscipline, ben ik onbeschaafd. Ook in subculturen blijft cultuur het bindmiddel. Wat gebeurt er toch met ons?

Het punt is, iedereen heeft verschillende standpunten/gevoelens. Als je thuis moet blijven, blijf dan thuis. Als je naar buiten moet, respecteer gewoon anderen als je in het openbaar bent. Veroordeel geen medemensen, want je bent niet in hun verhaal. We zitten allemaal in een andere financiële – en mentale status dan maanden geleden. Echter, volksgezondheid zijn wij allemaal. Beseffen we het belang van eigen gedragscheck? Door deze check ieder voor zich met een positief zelfbeeld te doen, kan de kracht van het co-creëren worden ontdekt. Aan de wortels van creëren staan wilskracht en discipline. Positieve discipline is gebaseerd op menselijke waarden (liefde, waarheid, goed gedrag) en op gemoedsrust. En raakt de ware betekenis van gelijkheid. Zonder gelijkheid ontstaat negatieve rivaliteit en verzwakt de wilskracht. Deze discipline sterkt de positieve gevoelens in je hart. Kun je discipline leren? Discipline is in principe te leren. Leren betekent oefenen en blijven oefenen. Wie niet horen wil, zal toch moeten luisteren. Door elkaar aan te spreken op ons gedrag of maatregelen te nemen als er geen verbetering komt. Doel en/of een oplossing benoemen verheldert ieders leerproces. Als je open staat voor dit soort feedback, kun je erin groeien. Kunnen we samen groeien …

Doet u, doe jij ook aan cultuur?

Afbeelding: Blub zegt de vis Kinderdagverblijf Karel Doormanweg, Amstelveen

© Conchita Willems        24/07/2020

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.