Het woord cultuur komt uit het Latijn van cultura en is afgeleid van colere, hetgeen betekent: bebouwen, bewerken, vereren, versieren, onderhouden. ‘Cultuur’ kan ook slaan op een bepaalde vorm akkers bebouwen met planten (agricultuur). Cicero stelt dat ‘Filosofie’ de ‘cultuur van de Geest’ is, een continue vraagstelling en het bewerken van de geest (cultura animi, filosofia est): Cultura is hier een ‘proces’. De schrijver Eliot heeft gezegd: “Hoe je leeft, is cultuur.” Eliots definitie luidt: ”Cultuur is leefwijze.” Ik ga nog een stap verder. Als ik door rood rij, heb ik geen cultuur, ben ik onbeschaafd. Als ik jou pest, ben ik niet beschaafd. Als ik jouw weg versper, heb ik geen cultuur. Als ik onfatsoenlijk ben, heb ik geen zelfdiscipline, ben ik onbeschaafd. Een positief zelfbeeld ontwikkelen en co-creëren: cultuur!

Een blinde jongen zat op de trappen van een gebouw met een hoed aan zijn voeten. Erbij het bord met de tekst “ik ben blind, helpt u mij?” Er waren slechts een paar munten in de hoed. Een man liep langs. Hij nam een paar munten uit zijn zak en deed ze in de hoed. Hij nam toen het bord, draaide het om, en schreef er een paar woorden op. Hij zette het bord terug, zodat iedereen de nieuwe woorden kon zien. Al snel begon de hoed vol te raken. Die middag liep deze man weer voorbij. De jongen herkende zijn voetstappen en vroeg: “Was u degene die mijn bord veranderde vanmorgen? Wat schreef u? ‘De man zei: “Ik heb alleen de waarheid geschreven. Ik schreef hetzelfde, maar op een andere manier.” Wat had hij geschreven? “Vandaag is het een mooie dag en ik kan het niet zien.” De eerste tekst zei dat de jongen blind was. De tweede tekst vertelde de mensen dat ze zo gelukkig waren dat ze niet blind waren. Het leven is er om je eigen mysterie op te lossen, ja toch?

Het leven is prachtig als de kracht van een positief blikveld wordt ervaren. Dat onophoudelijke proces van zelfonderzoek, herstel en wederopbouw. Ik heb de macht om het goede voorbeeld te geven. Wij hebben de macht om te laten zien dat co-creëren altijd prevaleert. Er zijn meer mensen die beseffen wat de waarde van cultuur is.

Notabene. Naar aanleiding van het verhaal: In Nederland is er voor dakloze Jongeren een grandioos initiatief: https://zwerfjongeren.nl/van-de-straat/jeugdhulp-18-18/veel-belangstelling-voor-18doos-op-ddw/

(c) Conchita Willems        6/03/2019

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.