Je bent op weg ergens naartoe met het openbaar vervoer. Je ziet dat er iemand in je buurt gaat zitten, een boek uit zijn of haar tas pakt en vervolgens aandachtig de voorkant bekijkt. Dan leest hij of zij de tekst op de achterkant. Hij of zij bladert hier en daar in het boek, leest een zin of twee en kijkt dan verderop in het boek. En daarna begint deze persoon te lezen in het boek. Gewoon bij de eerste pagina.

Jij kent de persoon niet: beschrijf hem of haar nauwkeurig.

Lengte, lichaamskenmerken, motoriek, mooie lange vingers misschien? Tatoeage? Geef eventueel ook je associaties: ‘Het zou zomaar kunnen dat zij als hobby dekens haakt voor haar kinderen. Van restjes wol die ze van de buurvrouw krijgt.’ Laat de lezer kennismaken met deze persoon door jouw beschrijving.

Jij kent het boek en ook goed. Je denkt terug aan waar en wie jij was toen jij dat boek las. Vertel iets daarover. Wat voor een indruk maakte het op je? Is het een onderdeel van een reeks? Moet je terugdenken aan andere delen van de reeks?

Maak een klein verhaaltje over deze belevenis. Waarbij datgene wat er gebeurt in de buitenwereld, van alles oproept in jouw binnenwereld.

© Door de Flines, met dank aan HJB voor de tekening van de inktpot en ganzenveer