De wat ouderen onder ons herinneren zich vast nog wel de televisieserie ‘Wondere Wereld’. Daarin maakte Chriet Titulaer, met zijn markante baard en Limburgs accent, ons wegwijs in de wereld van de wetenschap en techniek. Er werden vele nieuwe technologische snufjes getoond en voorspellingen gedaan die later zijn uitgekomen. Zo werd er de eerste mobiele telefoon gedemonstreerd en voorspelde hij een grote rol voor glasvezel in de telecommunicatie.

Naar zijn idee werd in 1989 het Huis van de Toekomst geopend op het terrein van de Autotron in Rosmalen. Het huis zat boordevol met de modernste technologie, die het wonen veraangenaamde. Zo kon de bewoner d.m.v. zijn stem apparaten in werking stellen en zorgden zonnecellen voor de benodigde energie. 

Jaren hebben we niets meer vernomen van Chriet Titulaer, tot vorig jaar. In april werd bekend dat hij op 73-jarige leeftijd was overleden. Ik was altijd zeer geïnteresseerd in zijn programma’s en projecten en besloot vanaf dat moment mijn eigen huis van de toekomst te gaan inrichten.
Ik ging me verdiepen in de wereld van de domotica, in smart-home systemen, sensoren en actuatoren. Toen ik eenmaal wist wat voor technieken en systemen er op de markt te verkrijgen waren werd het tijd voor het opzetten van mijn eerste project: Dat werd ‘de extra deurbel’.

De reden daarvoor is dat, wanneer we in de zomer in de achtertuin zitten, we de deurbel niet horen. Niet dat we zo groot wonen, maar de huidige deurbel is niet al te luid en als de deur van de woonkamer dicht is is de bel niet hoorbaar in de achtertuin.
Het is een aantal maal voorgekomen dat de buren ons kwamen waarschuwen dat er iemand bij de voordeur stond. Ook hebben we meegemaakt dat de visite weer huiswaarts was gekeerd omdat er niemand thuis leek te zijn. Dat wilde ik in mijn huis van de toekomst voorkomen.

Als oplossing kun je natuurlijk bij Gamma of Praxis een luidere bel of een extra bel kopen, maar dat valt niet in de categorie smart-home. Dat moest echt anders.
Het uiteindelijke resultaat bestaat uit een sensor die in het deurbelcircuit is opgenomen en wordt geactiveerd als er op de deurbelknop wordt gedrukt. Naast dat de gewone deurbel rinkelt stuurt de sensor ook een signaal naar een domotica-computertje. Deze stuurt op zijn beurt een bericht via het wifi-netwerk naar mijn tablet, die vervolgens een rinkelend deuntje afspeelt. Zomers ligt de tablet in de deuropening naar de tuin en sindsdien hebben we geen beller meer gemist. (Wat niet altijd een voordeel blijkt te zijn). 

Een aantal weken nadat de extra bel in gebruik was genomen waren we op vakantie op het Griekse schiereiland Pilion. Op een middag in ons appartement hoorde ik opeens het rinkelende deurbeldeuntje. Automatisch opende ik de deur van het appartement om te zien wie er had gebeld. Toen er niemand op de stoep stond besefte ik pas dat mijn meegebrachte tablet liet weten dat er bij mijn thuisadres was aangebeld. De deurbel bleek niet alleen in de achtertuin, maar ook in Griekenland te horen.

Een paar dagen later had ik mijn tablet meegenomen naar het zwembad om daar enkele internet artikelen te lezen. Prompt ging daar ook weer de deurbel rinkelen. Een aantal toeristen keken op waar dat geluid vandaan kwam en ik legde ze uit dat het mijn deurbel thuis was. Had ik dat maar niet gedaan, want ze keken me op een manier aan van ‘die spoort niet helemaal’ of ‘hij was wel heel erg aan vakantie toe’. Maar dat deerde mij niet, ik was in mijn nopjes want de extra bel functioneert beter dan ik had verwacht. Op elk moment en waar ter wereld ik ook ben hoor ik dat er iemand thuis aanbelt.

 

© Kees Endhoven 26/01/2018