Je ziet het steeds vaker: mensen die ineens niet meer echt roken, maar e-roken. Dat is namelijk beter voor je, want je krijgt alleen nog maar nicotine binnen, zonder al die andere bende. Een beetje alsof je dus een mond vol nicorette hebt, maar van dat je nog wel cool aan het “roken” bent. Nu ben ik zelf een pijproker, en ondanks dat er e-pijpen op de markt zijn, dan zou ik daar nog niet dood mee gevonden willen worden, en ik kijk er een beetje sceptisch tegenaan. Óf je rookt, of je rookt niet.

Volgens mij is de helft van de e-verleiding dat je ineens mag “roken” op plekken waar dat normaal helemaal niet mag, dus: tussen al die nog analoog rokende collega’s die straks weer verplicht naar rookhok dan wel buitenlucht worden verbannen om er een op te steken. Een soort van legitiem sarren, dus. Kan natuurlijk ook zijn dat de e-roker zich ineens weer als roker kan manifesteren zonder de bedenkelijke reputatie die daar zo langzamerhand bij hoort. Bovendien pas je nu helemaal in het digitale tijdperk met je iPEUK.

Dat het niet bij e-roken blijft begrijpt een kind. Er zijn naast roken ook nog allerlei kwalijke gewoontes die op deze manier digitaal kunnen worden opgeleukt. Ik kan er wel een paar bedenken. E-drinken? Van dat je zo’n heupfles hebt met twee 9 volt batterijen waar je discreet aan kunt lurken en waar je wel net zo lam van wordt, maar niet de bijverschijnselen hebt. Dus, lam: ja; trek in middernachtelijke döner en hitsig gedrag: nee. Is natuurlijk wel wat voor te zeggen (behalve als je een uitbater bent van een döner-tent, uiteraard). En uiteraard is e-drinken toegestaan op iedere locatie, want het is niet écht drinken. Dus kun je lekker tussen je collega’s aan je bureau zitten lallen terwijl zij dat voor na het werk moeten bewaren.

Wat nog meer? E-roïne? Moet kunnen, toch? Een soort van laudanum voor het digitale tijdperk – werkt vast ge-wel-dig tegen stress. Een soort van compensatie voor de tsunami van Red Bull en andere energy drinks die er landelijk weggedronken wordt. Ook handig voor die getroebleerde tieners die niet stil kunnen zitten op school.

En ook voor losbandige seks is dit natuurlijk een oplossing: geen ongewenste zwangerschappen, en geen branderig gevoel bij het plassen meer bij een onzorgvuldig gekozen partner. Een seksueel actief mens kan gewoon e-Krikken (dat kon natuurlijk al, maar wie wil er een “speeltje” als hij of zij ook een iPiem kan kopen? (interactief! Heeft soms ook hoofdpijn!) Een geheel up-to-date versie van de in “Sleeper” (Woody Allen, 1973) geïntroduceerde Orgasmotron, maar dan veel kleiner. En uiteraard ook weer te gebruiken op plaatsen waar normaal losbandig gedrag niet zou mogen, dus we gaan een interessante tijd tegemoet op Facebook.

De vraag is dan alleen of je na gebruik dan ook hoort te e-roken. Of mag je dan voor één keer een échte sigaret?