Nu het zomer is (dat merken wij aan de datum, niet aan het weer) hebben wij allemaal ook vakantie dan wel snipper dagen, die wij proberen door te brengen in de buitenlucht. En je kunt natuurlijk niet uren in de buitenlucht doorbrengen zonder dat je vroeg of laat trek krijgt. Nu kunt u natuurlijk neerstrijken op een terras om via een bittergarnituur alvast een bodem te leggen voor de 2 á 16 glazen bier of wijn die u vanmiddag nog naar binnen gaat gooien, maar veel leuker is: de picknick.

De picknick (Engels: “picnic”, Duits: “picnic”, Frans: “picnic) is een soort van lunch met meteen ook legitiem wijn erbij, die u zelf meezeult naar een plek in de buitenlucht. Deze plek moet voldoen aan de volgende eisen: A: hij mag niet schoon zijn, en B: ook niet geplaveid met bakstenen, asfalt, of rubber speeltuintegels (scrabble score!). De ideale picknicklocatie heeft namelijk gras (lees: modder). Dit zorgt ervoor dat u die lichte zomerbroek gelijk kunt wegdonderen, want die groene vlekken krijgt u er van z’n langzalzeleven niet meer uit.

Zorg er ook voor dat deze plek beschikt over (naar eigen voorkeur) loslopende honden, wespen, brutale vogels, of – als u een masochist bent – alle drie. Plek gevonden? Dan bent u nu klaar voor de picknick zelf. Deze zit in de picknickmand, die u voor dit doel in een veels te dure specialistische winkel heeft aangeschaft. Je kunt aan een picknickmand zonder veel problemen zomaar wel 200 Euro uitgeven. Maar: dan heb je ook wat.

Zo’n mand is namelijk al voorzien van borden, glazen, kopjes, bestek, handgemacrameede servetten en een batisten tafelkleed in grasvlekgevoelig Hartstikke Wit. Dit zorgt er voor dat de mand sowieso al 10 kilo weegt, zonder dat er ook maar één hap eten in zit (laat staan wijn).

Nu komt het eten aan bod. Omdat wij ’s zomers meestal lichte kost eten, is de verleiding nu groot om ook lichte zaken mee te nemen. Blaadje sla, plakje tomaat, plakje kaas, plakje beenham, etc. Dit is niet aan te raden. Met name de Brutale Vogels weten hier wel weg mee, en zijn véél sneller dan u. Denk aan dingen die een vogel niet in zijn eentje kan optillen. Dus: een hele beenham, bijvoorbeeld, en stokbrood dat te dik is voor de snavel van een ekster. Kaas aan een stuk. Fruitsla in een slakom (met afdekdeksel, want: wespen).

Nu is de eerste uitdaging om dat “tafel” kleed neer te leggen zodat u de rest van de picknickmand kunt uitpakken en dat feestelijke picknickbeeld kunt creëren, zoals al eeuwen bekend van schilderijen zoals onderstaand (Picnic on the grass, door Edouard Manet), behalve dan dat u uw kleren aanhoudt. Voor het strak neerleggen heeft u 4 zware dingen nodig, waarvan de eerste natuurlijk de mand kan zijn. Die legt u op punt één. Vervolgens heeft u iets nodig voor de andere drie punten, waarbij die naakte vrouw natuurlijk goed zou uitkomen, maar die is er niet. Probeer de beenham. Twee punten heeft u nu vast en u kijkt om zich heen, want u kunt zelf natuurlijk niet op punt drie gaan zitten, want u moet punt vier nog doen. Terwijl u om zich heen kijkt naar een object dat zwaar genoeg is, verschijnt nu de loslopende hond, die interesse heeft in de beenham.

U heeft nu dus een dilemma. Als u de beenham niet redt is er geen picknick en heeft u voor Jan doedel die mand en het eten (ca. 16 kilo) meegesleept. Maar: er is een oplossing: por de hond met het stokbrood. Dit helpt lang genoeg om het kleed neer te leggen zonder dat de beenham verdwijnt. (ongeveer 3 porseleinen borden per hoek is genoeg. Voilà. Het kleed ligt, de hond durft niet meer in de buurt te komen, en u kunt nu met een gerust hart zichzelf een glas wijn inschenken.

Daar zijn de wespen.

(c) Jeroen Engelberts       15/06/2018

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.