Schrijven, een verhaal of een hoofdstuk schrijven kan op verschillende manieren. Je kunt, net als tijdens een lekkere wandeling die je voor je ontspanning doet, opschrijven wat je allemaal ziet en tegenkomt. De volgorde van het verhaal is dan (min of meer) de chronologie van je wandeling. Eerst besluit je het bos in te gaan en bij het eerste kruispunt ga je rechts, de heuvel op. Dit soort schrijven is een vorm van dominostenen leggen (dit beeld is van Mireille Geus): eerst dit stukje en dan het stukje ernaast dat er bij past.

Je kunt ook schrijven op een manier zoals je een speurtocht voorbereid: je kijkt naar het plezier dat je de speurtocht-volgers wil geven, de uitdagingen waarvoor je ze wilt stellen (en of ze dat aankunnen) en het eindpunt (de schat) waar je ze naartoe wilt brengen. Dit soort schrijven is meer als een puzzel leggen: “Dit is een rand-stukje dus dat komt ongeveer hier, en dat is een midden stukje lucht, dus dat komt ongeveer daar.” En zo leg je langzaamaan een puzzel.

De schrijfsuggestie van deze week is meer een puzzel dan een potje domino.

Jij of je hoofdpersoon raakt in gesprek met een kind, dat je wel kent (van de buurt waar je woont, omdat je het naar de school ziet lopen, omdat het vaak speelt met je buurmeisje) en waarmee je niet een hele speciale band hebt. Het kind (jij mag bepalen of het een jongetje of een meisje is, en hoe oud het is en hoe het kind er uit ziet) heeft een geheim.

De eerste vraag die je jezelf nu waarschijnlijk stelt, is of je een kindergeheim kunt bedenken. De opdracht gaat verder:

Het betreft een geheim dat hij (zij) eigenlijk niet zo leuk vindt, dus is het geen spelletje. En hij of zij wil er wel met jou of je hoofdpersoon over praten.

Beschrijf hoe de dialoog gaat en wat jullie al pratend aan het doen zijn: de hond uitlaten, op de fiets naar het sportveld, of wachtend op de bus bij de halte – om maar drie voorbeelden te geven.

Maak van het slot van de dialoog een opluchting voor het kind.

Dit is natuurlijk een kern puzzelstukje, daarmee verandert de vraag die je eerder aan jezelf stelde: kan ik een kindergeheim verzinnen, dat voor volwassenen niet zo zwaar weegt? Waarbij je vrij eenvoudig het gemoed van het kind kunt verlichten?

Het is bij het bedenken van deze opdracht natuurlijk volkomen toevallig dat er pepernoten in de winkels liggen…

Succes en plezier bij het uitproberen van deze schrijfsuggestie.

 

© Door de Flines, met dank aan HJB voor de tekening van de inktpot en ganzeveer