Spreekt de taal van je hart vanuit vervulling van verlangens of vanuit de beteugeling ervan? In een grote menigte worden vele talen gesproken. De taal van het hart die iedereen kan begrijpen en die iedereen ook graag hoort, is die van het gezonde verstand. In een bus bijvoorbeeld is het essentieel dat het aantal passagiers binnen de toegestane grenzen blijft. Dan is de reis veilig. Als een tourbus overbelast wordt met mensen of bagage, moet de eigenaar de opgelegde boete betalen. Een overbelaste vrachtwagen zal met moeite een steile heuvel opkomen en de gevolgen kunnen soms rampzalig zijn. Als je een goede gezondheid wilt, is het nodig dat je je niet te buiten gaat en je niet meer eet dan wat je lichaam nodig heeft. Zo zinvol om je dit te beseffen en hierover duidelijk te zijn naar je omgeving toe, toch?

Voorbeelden van grenzen communiceren: Als je steeds gevraagd wordt om klussen te doen die buiten jouw functieomschrijving vallen, maak dan vooraf duidelijk wat je wel en wat je niet gaat doen. En blijf daar bij als er toch om wordt gevraagd. Als je niet consequent bent in je grenzen dan is dat voor de meeste anderen een uitnodiging om je te blijven vragen. Geef vooraf een vast tijdstip aan waarop je naar huis gaat, zodat je kunt voorkomen dat anderen verwachten dat je langer blijft. Net als bij het opvoeden van kinderen helpt het als je vooraf duidelijk maakt wat er gaat gebeuren. De ander voelt zich daardoor minder overvallen en zal over het algemeen makkelijker en beter accepteren wat je gaat doen. Heb je het idee dat er een onhaalbare deadline gesteld wordt geef dan duidelijk aan wanneer je denkt de opdracht af te kunnen hebben. Geef gerust aan, wat je wél kunt in plaats van je nee. Dat maakt het makkelijker voor de ander om je nee te accepteren. Maak duidelijk dat je op tijd weggaat. Zeg bv. Ik wil om drie uur naar huis, dus laten we direct beginnen met vergaderen.

Oefening om je hart erbij te halen is de HALO-oefening. Voel verschil tussen opgetrokken schouders en ontspannen schouders. Vaak ben je je niet bewust dat je je schouders hebt opgetrokken. Door je schouders naar achteren te brengen, open je je borstkas. Rechtop staan, voeten op schouderbreedte uit elkaar, knieën licht gebogen. Op een inademing trek je je schouders zo Hoog mogelijk op. Vervolgens trek je je schouders naar Achteren. Op een uitademing laat je je schouders naar Laag vallen. Je brengt je schouders dus niet rustig naar beneden, maar laat ze echt vallen. En dan Ontspan. Veel emoties sla je op in je geest. Emoties willen graag gevoeld worden. Wanneer je ze niet uit de weg gaat, maar er echt met je aandacht naar toe gaat en ze voelt, lossen ze vanzelf op. De meeste mensen leren al jong om emoties niet te voelen; als kind word je bijvoorbeeld vaak afgeleid als je huilt. Hierdoor leer je onbewust om je emoties uit de weg te gaan. Dus doe tegengesteld aan wat je gewend bent en ga met je aandacht naar de emotie. Ga voelen. Je zult merken dat je je na verloop van tijd luchtiger en lichter voelt. Een mooie oefening om emoties los te laten is ook om ernaar toe te ademen. Voel maar waar je een emotie hebt vastgezet en adem er in gedachten doorheen.

De taal van het hart ontdekken en ontmoeten: het stemt tot dankbaarheid.

© Conchita Willems          22/09/2018

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.