De volgende legende die ik vertel aan kinderen of in een zorghuis aan behoeftige oudere mensen triggert het denken over goed gedrag.

Toen hij op het punt stond om te sterven, riep Alexander de Grote zijn generaals bijeen en legde hen zijn laatste drie wensen voor. Ten eerste wilde hij dat zijn kist gedragen zou worden door de meest vooraanstaande artsen uit zijn tijd. Ten tweede wilde hij dat de schatten die hij in de loop der jaren veroverd had, het goud, het zilver en de edelstenen, op de weg verspreid zouden worden tot aan zijn graf, en … als laatste wens, dat zijn handen uit de kist zouden steken, zodat iedereen ze kon zien. Na deze zeer ongewone wensen te hebben aangehoord, vroeg één van zijn generaals aan Alexander: “Wij zullen uiteraard aan uw wensen tegemoet komen, maar kunt u ons ook vertellen waarom u specifiek deze zaken verlangt?” En Alexander antwoordde: “Ik wil dat de meest vooraanstaande dokters mijn kist dragen om aan te tonen dat zij GEEN macht hebben over de dood. Ik wil dat de weg bezaaid zal worden met mijn schatten, zodat de mensen kunnen zien dat de materiële schatten die wij in ons leven vergaren, hier achterblijven. En ik wil dat mijn handen door de wind worden gedragen, zodat de mensen inzien dat wij met lege handen zijn gekomen en ook met lege handen weer weggaan.”

Als we samen praten over dit verhaal en het verhaal koppelen aan bezitsdrang en macht, wordt de sfeer verbindend en eerlijkheid komt naar boven bij jong en oud. Inzien dat hebzucht fout is, en onrechtvaardig is. En vooral beseffen dat rijkdom en immateriële rijkdom: macht, er zijn om te dienen. Dit raakt je geweten, maakt je gevoel tot een lerende en blije ervaring. Echt waar!

© Conchita Willems 28/04/2018

 

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief.
Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.