Als onze vrijwilligersgroep wandelt met rolstoelbewoners door het Amstelpark brengt dit uitzicht op de Molen en het Ooievaarsnest vrolijkheid. Met de bewoners wordt tijdens de wandeling ook gekeken naar al wat groeit en bloeit. Het gebeurt regelmatig dat levensverhalen van bewoners de revue passeren. Onderstaand verhaal herinnert ons eraan hoe ons eigen blikveld je levensverhaal inkleurt.

Eens benaderden de godinnen Rijkdom en Armoede een koopman thuis en stelden zich aan hem voor. De koopman groette hen beide en zei: “Mag ik weten wat u tot mijn nederige woning brengt?” De godin van de Rijkdom zei: “We willen dat u ons beoordeelt en ons vertelt wie er mooier is?” De koopman vond dit wel ingewikkeld. Als hij rijkdom mooier zou verklaren dan armoede, zou armoede hem vast vervloeken. Als hij armoede mooier zou verklaren dan rijkdom, dan zou rijkdom hem in de steek laten. Maar al snel herwon hij zijn kalmte en zei: “Ik heb veel respect voor u allebei. Wilt u alstublieft volgens mijn instructies handelen? Pas dan kan ik u goed beoordelen.” De godinnen vonden dat prima. Hij zei toen: “Moeder Rijkdom, gaat u alstublieft naar buiten, en loopt u dan terug het huis binnen? Moeder, Armoede! Wilt u alstublieft vanaf hier naar de deur lopen? Ik kan dan u allebei goed bekijken, van dichtbij en van ver”. De twee godinnen liepen zoals de koopman het had gewild. Na het zien van hen al lopende, verklaarde de koopman gelukkig: “Moeder Rijkdom! U ziet er erg mooi uit als u het huis binnenkomt. Moeder Armoede! U ziet er heel mooi uit als u het huis verlaat!” De koopman had zich heel mooi uit de benarde situatie gered, die hem overkwam, en had daarbij de gevoelens van de godinnen niet gekwetst. De godinnen waardeerden het verstand en de wijsheid van de koopman enorm. Dus, terwijl de godin van de Rijkdom gelukkig in zijn huis bleef, liep de godin van de Armoede vrolijk weg. Wanneer we geconfronteerd worden met een ernstig probleem en als we dan naar binnen kijken en hier rustig erover nadenken, zal er een straal van hoop en licht verschijnen die ons de weg wijst. Bron: Chinna Katha, Sathya Sai

Wat fijn die wandelingen met elkaar. De bewoners die weer terugkeren naar het zorghuis zijn blij gestemd. De vrijwilligers die huiswaarts gaan voelen zich voldaan. Is dit voorspoed? Jawel, zeker weten.

Foto: © Vincent Meulenbroek

© Conchita Willems 9/05/2018

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief.
Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.