Ik ben ik en jij bent jij. Wat gebeurt er toch veel om je heen. De vakantie is voorbij. Het werken hervat en voor mij start er weer een nieuw jaar op de school voor doktersassistenten. Ik heb er zin in. Nieuwe groepen leerlingen. Nieuwe uitdagingen hoe hun leerprocessen te begeleiden. Hun doel te steunen om het diploma te halen. Elke leerling als starter voor nieuwe kennis en vaardigheden en ik als hun docent. Het is mooi dat we in de klas elkaar ontmoeten, ieder in de eigen rol. Een schooljaar is net als een reis. Het vraagt om een onderzoekende en opofferende houding. Wie ben jij? Wat vind jij? Waar droom je van? Dat zijn vaak best ingewikkelde vragen om antwoord op te geven! Net als bij het reizen, zijn er in zo’n schooljaar nieuwe dingen, kom je tot inzichten. Niet alleen kennis en kunde, ook zelfkennis en ontdekking van toe te passen menselijke waarden passeren de revue. Het is belangrijk om respect binnen scholen te benoemen als een zinvolle waarde. Respect is een aspect van die onderzoekende houding. Ieder is persoonlijk herkenbaar en aanspreekbaar. Aandacht voor de leerstof, voor nieuwe vaardigheden, en ook voor anderen: het is een totaal plaatje! De reis op school kan niet alleen binnen de school worden beleefd. Meeleven door het thuisveld vormt mee aan ieders geluk. De ontdekkingen in het nieuwe schooljaar kunnen delen thuis: dat maakt het leven menselijk en waardevol.

Voorwaarde voor succes is plezier hebben in het leren en offers brengen voor het leren, zowel door leerlingen als door docent. Menselijke waarden zoals discipline, volharding en zelfvertrouwen dragen bij. Voor mij is er niets mooier dan een geweldige klas te zien groeien in hun processen en in hun samenwerking. Als docent ben ik een belangrijk voorbeeld. Mijn doel is om hen te inspireren; elke les leer ook ik opnieuw. Informatief, instructief en sociaal. Zelfopoffering is het hebben van een zeker gevoel van eerbied voor de leerstof, voor de ander en jezelf. Op elke plek waar je bent …

© Conchita Willems                   27/08/2018

 

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.